Home / Vijesti / Najnovije / ZA REGISTRACIJU VOZILA SAMO TEHNIČKI PREGLEDI IZ BRČKOG

PD Team work

O društvu
Video

PrijavaStatistika

Članova : 2
Sadržaj : 835
Web Linkovi : 37
Posjete Sadržajima : 2782411
ZA REGISTRACIJU VOZILA SAMO TEHNIČKI PREGLEDI IZ BRČKOG PDF Ispis E-mail
Srijeda, 23 Studeni 2016 17:14
Vlada Brčko distrikta BiH u tehničkom mandatu danas je na 150. vanrednoj sjednici odobrila Smjernice za izradu zakona o poreznom postupku u Brčko distriktu BiH.

Smjernice za izradu zakona o poreznom postupku odobrene su zato što je Zakon o poreznoj upravi donesen 2002. godine, te je potrebno izvršiti izradu novog zakona, kako bi se harmonizirali zakoni koji određuju oporezivanje u entitetima i u Brčko distriktu BiH", izjavio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH usvojene su odluke o odobrenju:

- Smjernica za izradu nacrta pravilnika o uvjetima i načinu obavljanja mjenjačkih poslova i uvjetima za izdavanje ovlasti,
- Smjernica za izradu nacrta pravilnika o uvjetima i načinu evidentiranja poslova izvoza roba i usluga koji se smatraju kreditnim poslovima s inostranstvom,
- Smjernica za izradu nacrta pravilnika kojim se propisuje iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira iz Brčko distrikta BiH u inostranstvo i iz inostranstva u Brčko distrikt BiH za rezidente i nerezidente - fizičke osobe i
- Smjernica za izradu nacrta pravilnika o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inostranstvu.

Nacrt pravilnika kojim se propisuje iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira iz Brčko distrikta BiH u inozemstvo i iz inozemstva u Brčko distrikt BiH za rezidente i nerezidente - fizičke osobe, također, je i obveza koju je nametnuo Međunarodni monetarni fond i koja se mora riješiti u što kraćem roku, najvjerojatnije do konca godine. Dakle, ovim pravilnikom treba uspostaviti kontrolu nad pranjem novca i financiranjem terorizma", rekao je Lučić.

On je, također, dodao da se pravilnikom o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inostranstvu neće moći otvoriti devizni račun u inostranstvu ako postoji dug za porez Brčko distriktu BiH.

Na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o imenovanju članova - predstavnika Brčko distrikta BiH u radnu grupu Strategija o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla - RG1 Studija izvodljivosti - RG2.

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u tehničkom mandatu Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Pašalić rekao je da je, što se tiče nusproizvoda, rješenje za BiH projekt na području BiH i u okolnim državama koji podrazumijeva pravljenje fabrike za zbrinjavanje nusproizvoda.

Zbrinjavanje takvog otpada na javnoj deponiji našim je zakonom izričito zabranjeno", istakao je Pašalić.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju, a na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivedu:

- Informaciju o podnesenim zahtjevima za podsticaj u poljoprivredi za 2016. godinu,
- Informaciju o lokacijama za alternativno zbrinjavanje leševa pasa lutalica,
- Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o načinu i uvjetima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2016. godinu, a u vezi s ostvarenjem prava određenog broja poljoprivrednih proizvođača.

Pravilnik o podsticaju poljoprivrednih proizvođača kreiran je na način da postojeća sredstva, tj. 7,5 miliona KM bude dovoljno i da se time osigura isplata 80% kandidiranog iznosa do rebalansa budžeta, kada će se nedostatak sredstava nadomjestiti", pojasnio je Pašalić.

Prijedlogom Odjela za javne poslove usvojen je Prijedlog zaključka u vezi s obavljanjem tehničkog pregleda vozila na području Brčko distrikta BiH do izjednačenja kriterija za obavljanje tih poslova na području cijele Bosne i Hercegovine.

Šefica Odjela za javne poslove u tehničkom mandatu Svjetlana Čivčić izjavila je da se ovim Zaključkom registracija, odnosno dokaz o izvršenom tehničkom pregledu, priznaje samo ako je pregled urađen u stanicama za tehnički pregled vozila u Brčko distriktu BiH.

Na današnjem zasjedanju usvojene su Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u Odjelu za komunalne poslove, kao i Odluka o imenovanju člana i zamjenika člana, predstavnika Brčko distrikta BiH, u radnu grupu za trgovinu uslugama, a na prijedlog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu.

Usvojena je i Odluka o usvajanju konačne rang-liste korisnika pomoći u stambenom zbrinjavanju raseljenih osoba koje se žele integrirati na razini lokalne zajednice, na prijedlog Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.
 

Slučajni Video

 

Slučajna Slika

preporod1.jpg
Baner
Baner
Baner

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 96 

Radio stanice

Vicevi