Home / Trešnjarevo

PD Team work

O društvu
Video

PrijavaStatistika

Članova : 2
Sadržaj : 835
Web Linkovi : 37
Posjete Sadržajima : 2782474
Trešnjarevo

 

Ne zna se tacno kada je nastala ova proslava pod nazivom Tresnjarevo, ali je poznato da se od davnina odrzava svake godine oko 20. juna, kada tresanja ima u izobilju. Drugi razlog je vjerovatno u tome sto je ovaj kraj oduvijek bio bogat tresnjama koja se iz sela izvozila u Brcko i druge gradove, pa su mjestani nakon berbe i prodaje proslavljali.

            Prije Drugog svjetskog rata Tresnjareva su se odrzavala petkom na lokalitetu oko izvora Badarka, pored Maockerijeke, pa sve do Kamenjasevica sokaka. Pored mjestana, na ovu proslavu su dolazili i stanovnici iz raznih okolnih sela, kao sto su i Maocani odlazili u Brku na „Bostanovo“, u Palanku na „Dudarevo“, u Gornji Rahic za „4. juli“, u Rasljane za Djurdjevdan i sl. Pored svirke, igre i pjesme, uzivalo se u raznim mezetlucima i picima, a kazu da je najbolju janjetinu pekao Mujanovic Mujo- Dobrnja, rodom iz Dobrnje. Osim uobicajenog veselja tu je jos bilo takmicenje u penjanju na jelic, te pjesacke i konjske trke i dr. Kao najbrzi na pjesackim trkama su se isticali Fazlic Mehmed, zvani Kurijak i Osojkic Husein, kao dugogodisnji predratni pobjednik. Sto se tice konjskih trka i one su se kao i pjesacke odrzavale na glavnoj cesti, a pocinjale su od raskrsca, koje je tada dijelilo dva posjeda od Hasim-bega i Zekerijah-bega (danas kuce Numanovica), i zavrsavale se na ulazu u selo, ispod Pekica brda. Najbrze konje je imao Levic Selmo i Levic Mehmed- Bebo, kojemu je inače trebalo sahat vremena da bi fijakerom stigao do Brckog.

                                                                            

            U Brki se za Bostanovo takodje okupljao svijet i iz Doboja, Gracanice, a konjicke trke na Ugorima su bile narocito poznate. Dolazili su konjanici cak iz Srbije, a jedan od najuspjesnijih bio je  Rizah-beg, rodom iz Maglaja, koji je zivio i uzgajao konje na imanju pod Ulovicem.

            Danasnje proslave izgubile su dio onih starih sadrzaja i obicaja, mijenja se cesto mjesto odrzavanja u selu, pocinju vec u petak, a zavrsavaju u nedjelju kao glavnim danom i namasovnijim okupljanjem kako mjestana tako i stanovnika iz okolnih sela.

 

 

 

Slučajni Video

 

Radio stanice