Home / Istorija društva

PD Team work

O društvu
Video

PrijavaStatistika

Članova : 2
Sadržaj : 835
Web Linkovi : 37
Posjete Sadržajima : 2782498
Istorija društva PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Rujan 2007 22:58

ImageKoliko je poznato, kulturno umjetnicki zivot u Maoci poceo je jos daleke 1952. godine, kada je osnovano Omladinsko kulturno-umjetnicko drustvo, a koje je u svom sastavu imalo tamburaski orkestar i folklornu grupu. Nastupali su po okolnim selima, te ponekad u Brckom i Gradačcu.

 

Tadasnji orkestar, koji se nazalost raspao već 1957. godine, sacinjavali su: Ljuca Harun-bas, bas, Ljuca-prim,Kamenjasevic Mujo, Alija, Jakub-gitare, Fadil gitare, s tim sto je Fadil povremeno svirao harmoniku.

 

Od 1981. godine Društvo djeluje pod nazivom AKUD "Arif Dervisević" Maoca i nastupa na raznim smotrama i festivalima sirom Jugoslavije, kao sto su "Mladi graditelj" u Brckom ili Medjunarodna smotra folklora u Zagrebu.

 

Povodom promocije knjige Maoca kroz historiju, autora Basic N. Nedzada koja je odrzana 25.09.2002.godine u Domu kulture u Brckom, nakon 13 godina ponovno su okupljene pojedine sekcije bivseg AKUD-a Arif Dervisevic sa nekoliko starih clanova dok su ostalo uglavnom bili novi. Dakle nastupali su: bubnjari (Reso i Alija Kopcalić) i zurlasi (Omer Bikic i Omer Seperovic). Otpjevali su pjesmu Rumena ruza. Mujo Bikic je uz saz otpjevao pjesmu Aksam prodje jacija se sprema. Pored njih nastupio je i skolski folklore Nakon promocije, svi ucesnici su pokazali interes da se ponovno formira kulturno umjetnicko drustvo te da se nastavi stopama staroga AKUD-a "Arif Dervisevic", kako bi se sacuvala tradicija.

 

ImageNa Osnivackoj skupstini koja je odrzana 16.11.2002.g. osniva se Bosnjacko kulturno umjetnicko drustvo "Behar".

 

Prva priredba BKUD-a Behar odrzana je 06.12.2002. godine pod nazivom Bajramsko sijelo povodom ramazanskog Bajrama, nakon cega je doslo do suradnje sa Domom kulture u Brckom, koje poziva Društvo na Prvu smotru amaterskog stvaralastva u Brcko Distriktu (21.12.2002.g.) Pored BKUD-a "Behar" na ovoj smotri ucestovali su i HKUD Zovik i SKUD "Prosvjeta" iz Obudovca Nakon toga uslijedila je Novogodisnja priredba odrzana 30.12.2002. godine, te priredba za Kurban-bajram, 12.02.2003. godine.
BZK "Preporod" Brcko, poziva BKUD "Behar" na "Bajramski koncert" koji se odrzao u TSC Brcko treceg dana Kurban-bajrama, 13.02.2003.godine.

 

Drustvu pripada cast da izvornim folklorom otvori ovu priredbu, tako da se publici u prepunoj dvorani prvo predstavio Mujo Bikic sa sazom, tradicionalnim bosnjackim lirskim instrumentom.

 

Potom su nastupili bubnjari i zurlasi (Alija i Reso Kopcalic; Omer Bikic i Omer Seperovic) pjesmom "Rumena mi ruza procvala". Uz pratnju sargije Hase Bikica, dugogodisnju tradiciju uspjesnog rada, igrama iz Maoce predstavili su se clanovi folklorne sekcije BKUD-a "Behar".

 

Treba spomenuti da su na "Bajramskom koncertu" nastupli jos i clanovi BZK "Preporod" Orasje, djeciji orkestar Gradacac, Zekija Suman, Muhamed Mujkanović, Nermina Sinanagić, KUD "Gornji Rahić" itd. Na trecoj smotri folklora BiH a u povodu obiljezavanja "Dana Ajvatovice 2003." u junu 2003. godine, BKUD "Behar" je imao veoma uspješnu prezentaciju svoga rada. Na platou bugojanskog kulturno-sportskog centra, oko 3000 posjetilaca je odusevljeno pratilo nastup nasih clanova . 19. i 20. jula 2003. godine u Bosanskoj otoci je odrzan Drugi festival folklornog stvaralastva. Generalni pokrovitelj ove manifestacije bila je Misija EU u BiH. Ucesce je uzelo 37 ansambala iz 9 evropskih drzava. BKUD "Behar je "pokupio" najvise ocjene i pohvale za izvornost. Osim mnogobrojnih nastupa po Bosni i Hercegovini Drustvo se moze pohvaliti i uspjesnim organizovanjem 4 medjunarodne smotre folklore (Maoča 2005, Maoča 2006, Maoča 2007, Maoča 2008) te gostvovanjem u Turskoj i Grčkoj na Medjunarodnom festivalu folklora.

 

Slučajni Video

 

Slučajna Slika

mustafica.jpg
Baner
Baner
Baner

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 97 

Radio stanice

Vicevi