Home / Džemati

PD Team work

O društvu
Video

PrijavaStatistika

Članova : 2
Sadržaj : 835
Web Linkovi : 37
Posjete Sadržajima : 2782448
Džemati

 

 

 

 

Džemat Maoča Nova se nalazi 17,5 km južno od Brčkog na putu prema Maoči Staroj i ima preko 400 domaćinstava.

 

Prva džamija u ovom džematu sagraðena je 1937. godine. Više puta je renovirana pri čemu je mjenjala i svoj izgled. Prilikom posljednjeg renoviranja 2001. godine, njeni kapaciteti su znatno prošireni kojom prilikom je dobila potkupolni izgled i dio suterenskog prostora.

 

Imami u ovom džematu bili su: Hadžip ef. Karamujić, Mehmed ef. Mujkanović, Abaz ef. Imamović i Uzeir ef. Haskić, aktuelni imam. Od vakufske imovine džemat posjeduje džamiju, mekteb, imamski stan, mezarje i jednu vakufsku parcelu. Avdo Kurtalić uvakufio je plac za džamiju, a braća Mujo, Alija i Ševalija Karamujić, uvakufili su 2000. godine parcelu od 12 dunuma.

 

U džamiji se redovno obavlja svih pet namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

 

 

 

 

HASKIĆ (KADRIJA) UZEIR

Roðen 20.06.1956. godine u mjestu Peći, općina Srebrenica, oženjen.

 

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1976. godine.

 

Imamsku karijeru započeo je u džematu Maoča Nova gdje se i sada nalazi.

 

 

 

Džemat Maoča Stara nalazi se 18 km južno od Brčkog. Džematu pripadaju sela Maoča i Islamovac. Sa 400 domaćinstava spada u red većih džemata.

Prema raspoloživim podacima, prva džamija u ovom džematu sagraðena je1794. godine. Danas se u džematu nalaze dvije džamije. Stara Nožinagina džamija je renovirana, ali nije u funkciji. Nova džamija, uz koju je sagraðen minaret s dvije šerefe, udaljena je oko 200 metara od stare džamije. Svečano je otvorena 1983. godine.

Imami u ovom džematu bili su: Mehmed ef. Fazlić, hafiz Šemsudin ef. Kavazović i Enver ef. Tursunović, sadašnji imam. Hafiz Šemsudin ef. Kavazović obavljao je imamsku dužnost u ovom džematu punih 54. godine. U ovom džematu je počeo i završio svoju imamsku službu. Za to vrijeme preveo je nekoliko djela s arapskog jezika.

 

Od vakufske imovine džemat posjeduje dvije džamije, imamsku kuću, gasulhanu, mezarje i nekoliko parcela obradivog zemljišta.

 

U džematu se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

 

 

Asmir (Redžep) Bekrić

Rođen je 08.08.1991. godine u Brčkom. Školovanje u Behram-begovoj medresi završava 2010. godine kao odličan učenik, a iste godine odlazi na školovanje na Univerzitetu El-Azhar koje veoma uspješno okončava 2015. godine stičući zvanje profesora islamskih nauka na Šerijatsko-pravnom fakultetu.

Pored redovnog školovanja, predavanja na fakultetu, posebnu pažnju je pridavao i naučnim kružocima – halkama u Azahrovoj džamiji, ali i drugim institutima za izučavanje arapskog jezika i proučavanje islamskih nauka.  Na taj način je stekao idžazetname  iz fikha, hadiska, nasljednog prava, sire – životopisa Božijeg poslanika a.s., akaida i arapskog jezika.

Tokom studiranja u Egiptu uređivao je list asocijacije bh studenata „Glasnik“ na bosanskom jeziku. Radove na bosanskom jeziku objavljivao je i u IIN Preporod i drugim medijima. Radove na arapskom jeziku pisao je u listu Asocijacije studenata iz Bosne i Hercegovine „Glas Bosne“ koji je na arapskom jeziku objavljivan u Egiptu.

Govori arapski i engleski jezik. Od 2016. godine radi kao imam, hatib i muallim u džematu Maoča Stara a od 2017. godine je koordinator za rad sa mladima Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Oženjen je i otac je jedne djevojčice.

 

Slučajni Video

 

Slučajna Slika

ducan.jpg
Baner
Baner
Baner

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 106 

Radio stanice

Vicevi