Home / Džamije

PD Team work

O društvu
Video

PrijavaStatistika

Članova : 2
Sadržaj : 835
Web Linkovi : 37
Posjete Sadržajima : 2782442
Džamije PDF Ispis E-mail

Selo Maoča, danas ima dvije nove i jednu staru džamiju, te četiri veća seoska mezarja i nekolicinu manjih porodičnih. I džamije i mezarja, uglavnom su locirana u gornjem dijelu sela. Tvrdi se da je najstarije "Bećića mezarje", u kojemu se nalazi dosada najstariji otkriveni nišan koji datira iz 1760. godine. Drugo, nešto veće mezarje, je "Imamovića", u kojem se nalazi i stara džamija. Prema nađenom zapisu na jednom prozoru ova džamija je izgrađena 1788. godine, a unazad tridesetak godina nije više u upotrebi. Treće, nešto manje je "Močića mezarje". Po nazivu i ono je u početku, kao prethodna, predstavljalo porodično, da bi kasnije prešlo u zajedničko seosko. I četvrto mezarje potječe iz 1937. godine, kada je izgrađena nova džamija u današnjem donjem ili novom džematu. Ostala manja porodična mezarja su uglavnom raspoređena po seoskim mahalama. Treća, najnovija džamija sa gasulhanom, koja je zamijenila staru, izgrađena je 1980. godine u gornjem ili starom džematu.

 


 

Na Nožin-aginoj džamiji se nalazio uklesan natpis koji nam otkriva datum izgradnje, a to je 1788. godina. Nažalost nema tačnih podataka o datumu rođenja ili smrti Nožin-age, niti bilo kakav zapis na njegovom nišanu. Ukopan je pored svoje stare džamije, a nišan mu je specifičnog oblika, isklesan kao trodijelni od posebnog kamena, dok je na vrhu umjesto “glave” malo udubljenje. 

 


 

O izgradnji najstarije džamije u selu postoji i usmeno predanje. Naime, u to vrijeme kada Maoča nije imala svoje džamije, mještani su odlazili u susjedno selo Gornji Rahić. Tadašnji rahićki begovi znali su u šali dobacivati seraskeru Nožin-agi, kako on kao aga ne može u svom selu sagraditi džamiju. Ta su prigovaranja navodno dojadila Maočanima, pa su oni zajedničkim snagama izgradili svoju prvu džamiju u selu, a sam Nožin-aga je donio ulazna vrata u dijelovima čak iz Carigrada.

Iz knjige "Maoča kroz historiju" autora Bašić N. Nedžada

 

Slučajni Video

 

Radio stanice